Onze-Lieve-Vrouwekerk

De Onze-Lieve-Vrouwekerk kan je niet missen. Ze heeft een maar liefst 122 meter hoge bakstenen toren en is daarmee letterlijk het hoogtepunt van vakmanschap van de Brugse bouwvakkers. Ook binnenin wacht je een wereld vol kunstschatten: van schilderijen en houten beeldhouwwerk tot de zestiende-eeuwse praalgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute en dertiende- en veertiende-eeuwse beschilderde graftomben. Maar het echte klapstuk is natuurlijk de wereldberoemde ‘Madonna met Kind’ van Michelangelo.

Geschiedenis

De Onze-Lieve-Vrouwekerk beheerst met haar 122,3 m hoge toren de Brugse skyline en is daarmee het tweede hoogste bakstenen gebouw ter wereld. Men begint in 1225 aan de bouw van de huidige kerk met een middenbeuk in Doornikse steen in typische Scheldegotiek. Elementen van Franse (koorgedeelte en apsis) en Brabantse gotiek (Paradijsportaal) verraden echter haar lange bouwgeschiedenis. Pas in de vijftiende eeuw bekroont een spits haar toren; nog later overwelft men het koor en de middenbeuk.

Museum

Wie in de Onze-Lieve-Vrouwekerk wil bidden of er slechts een kort bezoek brengt, kan gratis een beperkt deel van de kerk bezoeken. Wie ook het museumgedeelte bezoekt, koopt een ticket in de zuidbeuk. De volgende jaren wordt de kerk gerestaureerd, waardoor sommige delen niet altijd toegankelijk zijn. De Madonna van Michelangelo blijft evenwel zichtbaar tot eind 2015. We verontschuldigen ons voor het ongemak, maar hopen u in 2018 weer in een opgefriste kerk te mogen ontvangen.

Collectie

Een absoluut topstuk is Michelangelo’s marmeren ‘Madonna met Kind’ uit 1505. In het hoogkoor bevinden zich de praalgraven van Maria van Bourgondië en haar vader Karel de Stoute. Boven het hoogaltaar hangt een drieluik met passieverhaal van de hofschilder van Margaretha van Oostenrijk, Bernard van Orley.