Gentpoort

De Gentpoort is een van de vier bewaarde middeleeuwse stadspoorten van Brugge. Voor vreemden gaf de poort toegang tot het leven in de stad, voor de inwoners was het de grens met de buitenwereld. Via de stadspoorten voerde men goederen in en uit de stad. De Gentpoort had natuurlijk ook een verdedigingsfunctie. Dat merk je aan haar robuuste architectuur. De inrichting van de Gentpoort is gerealiseerd met steun van de VZW Levend Steen, de Vlaamse Gemeenschap, de Koning Boudewijnstichting en het INTERREG IV A 2 Zeeën-programma, "Investeren in je toekomst", mede gefinancierd door de Europese Unie (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling).

Geschiedenis

In de middeleeuwen vormen stadsmuren, grachten en zeven stadspoorten een verdedigingsgordel rond de Brugse binnenstad. De Gentpoort is, net als de Kruispoort en de Katelijnepoort, gebouwd naar een ontwerp van Maarten van Leuven en Jan van Oudernaerde. De poorten komen gelijktijdig tot stand tussen 1400 en 1406. Samen met de Ezelpoort, de Smedenpoort en de Kruispoort doorstaat de Gentpoort de tand des tijds, maar alleen zij staat open voor het publiek.

Museum

Ontdek in het museum hoe de stad en haar omwalling langzaam groeien en hoe belangrijk stadspoorten zijn voor het middeleeuwse Brugge in oorlogstijd. Waan jezelf wachter aan de verdedigingslinie en probeer het kruisboogschieten uit in een eigentijdse Wii®-applicatie. Ook in vredestijd is een stadspoort belangrijk, want ze vormt de enige toegang tot de stad. Aan de stadspoorten controleert men de goederen op kwaliteit en int men belastingen op wat in- en uitgevoerd wordt. Het schitterende dakterras biedt de bezoeker een uniek en ongekend zicht op de stadskern en op de randgemeente Assebroek.

Collectie

Naast een unieke wapenverzameling vindt de bezoeker hier uitgebreide informatie over de poorten en de verdediging van de stad via de aanraakschermen.