Archeologiemuseum

Onder het motto 'Voel het verleden onder je voeten' ontdek je op een speelse manier en met allerlei doe- en zoekelementen het verleden van de stad. Laat een mix van archeologische vondsten, replica’s en reconstructies op je afkomen! Van de prehistorie over de middeleeuwen en tot onze tijd laten we je zien en ervaren hoe mensen wonen en werken, leven en sterven. Na elke periode is er een doe-cel, waar je een archeologisch raadsel kunt oplossen.

Geschiedenis

De Stedelijke Archeologische Dienst neemt in 1977 de collectie over van de ‘Société Archéologique’. De verzameling groeit spectaculair door opgravingen in de Brugse binnenstad. Ook bouwactiviteit in de randgemeenten levert bijzondere resultaten op voor de metaaltijden, de Romeinse en de Merovingische periode. Sinds 2006 is dit een laagdrempelig museum dat archeologie en het dagelijkse leven toont op een kindvriendelijke manier.

Museum

Met een mix aan archeologische vondsten, replica’s en reconstructies haalt het museum archeologie uit haar puur wetenschappelijke context. Het toont dat ze de studie is van de mens in zijn omgeving door de tijd heen. Daarbij komen aspecten aan bod als landschap en milieu en hoe de mens daarmee omgaat, er woont, zijn doden begraaft of voedsel produceert. Via een uitgestippeld parcours wandel je van prehistorie naar late middeleeuwen. Leuke opdrachten geven zelfs de jongsten inzicht in het archeologische proces.

Collectie

Naast een aantal topstukken, zoals het oudste stenen werktuig, een merovingisch houten wiel en een dertiende eeuwse dakruiter, is de collectie vooral rijk aan materiaal dat verband houdt met verschillende ambachten zoals pottenbakkers, leerlooiers en ververs.