Gezellemuseum

In het geboortehuis van Guido Gezelle (1830-1899) ontdek je naast het leven en oeuvre van de Vlaamse dichter ook tijdelijke presentaties over (woord)kunst. Het huis heeft ook een romantische tuin met biologische moestuin, waar Jan Fabres werk ‘de man die vuur geeft’ een plek vond.

Geschiedenis

Van oorsprong is dit het buitenverblijf van een rijke Brugse koopman. Vader Gezelle werkt er als tuinman en zijn gezin vindt er een eenvoudig onderkomen. Het huis dateert van de 16e eeuw en het omliggende domein strekt aanvankelijk uit tot de woonwijk Gezellewarande. Het huis werd recent zorgvuldig gerestaureerd en heeft weer de authentieke look uit Gezelles jeugd. De tuin is een echte oase van rust.

Museum

Centraal staat het werk van taalvirtuoos Guido Gezelle. Vijf thema’s belichten zijn werk: natuur, religie, vriendschap, taal- en volkskunde, traditie en vernieuwing. Gezelle schrijft vooral poëzie, maar ook proza, artikels voor literaire tijdschriften en politieke polemieken. Zijn veelzijdigheid uit zich ook in hoe hij schrijft: hij kent de conventies, maar hij is niet bang voor experiment. Dat ontgaat ook auteurs als van Ostaijen, de Vijftigers en Claus niet, wiens werk hier eveneens een plek vindt. Literatuur vormt bovendien de rode draad in de tijdelijke tentoonstellingen.

Collectie

Ontdek Gezelles leven en werk in tal van handschriften, foto’s en boeken, persoonlijke voorwerpen of in zijn bureau. Bezoek de prachtige tuin met biologische moestuin, een ode aan de natuur die Gezelle zo inspireerde.