Sound Factory

De Sound Factory - Lantaarntoren is de nieuwste locatie van Musea Brugge, ondergebracht in de Lantaarntoren van het Concertgebouw. Het Concertgebouw werd - niet toevallig - geopend in 2002, het jaar waarin Brugge culturele hoofdstad van Europa was. Het ontwerp van de architecten Paul Robbrecht en Hilde Daem werd geselecteerd via een internationale architectuurwedstrijd. Deze nieuwe museumlocatie wil als onderdeel van het stadsmuseum ‘Bruggemuseum’ - naast alle andere themata op de andere locaties - hier dit thema benaderen: hedendaagse cultuur en architectuur in een historische stad. Een bezoek aan de Sound Factory - Lantaarntoren nodigt je met andere woorden uit tot een kijk op de Brugse binnenstad van vandaag. Het speelse dakenspel en het stratenpatroon dat nu ook werelderfgoed is, liggen er letterlijk aan je voeten. Binnen in de toren maak je kennis met de ‘Sound Factory’: dit is de gloednieuwe museale en muzikale invulling in de Lantaarntoren. Je kunt hier voortaan zelf (stads)klanken creëren via interactieve klankkunst. Ook klokkengeluid is geïntegreerd in de klankpatronen, waarmee een rechtstreekse link wordt gelegd naar andere gebouwen en collecties van het Bruggemuseum.

Geschiedenis

De Lantaarntoren maakt sinds kort deel uit van het Concertgebouw. Het gebouw, naar een ontwerp van architecten Robbrecht en Daem, opent zijn deuren in 2002 wanneer Brugge de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ draagt. Het zal er dan ook altijd aan gelinkt blijven en voortbestaan als hét symboolmonument voor hedendaagse architectuur in Brugge.

Museum

Met de Lantaarntoren vindt nu ook deze cultuur en architectuur zijn plaats in het Bruggemuseum. De locatie vormt de link naar de meer historische gebouwen en collecties van dit stadsmuseum. Van hieruit kijk je uit op de binnenstad met haar speelse dakenspel en stratenpatroon. Binnen verwijzen de Sound Factory en verschillende installaties naar de kernactiviteit van het Concertgebouw: muziek en klankkunst.

Collectie

In de Sound Factory kun je creatief aan de slag met klanken en er aan eigen composities werken. Andere opvallende installaties zijn de Omni en de Kilo Ohm. De Omni van Patrice Moullet lijkt op een mega beatbox die de meest uiteenlopende klanken produceert. Erwin Staches Kilo Ohm bestaat uit zes verticale zuilen die aparte geluiden voortbrengen als je ze op een bepaalde manier ‘bespeelt’ of medespelers aanraakt en betrekt in jouw compositie.