Volkskundemuseum

In acht zeventiende-eeuwse godshuizen en de hedendaagse architecturale uitbreiding kan je een klasje, schoenmakerij, hoedenmakerij, kuiperij, Vlaamse woonkamer, suikerbakkerij, apotheek, herberg, kleermakerij, traditioneel textiel en een authentiek slaapkamerinterieur bezoeken. Alle kamers herbergen een schat aan oude voorwerpen in authentieke decors. Op de bovenverdieping bevindt zich een kantopstelling. Naast de museumherberg 'De Zwarte Kat' vertellen poppen, decorstukken, rekwisieten, affiches, programma's en foto's het verhaal van het oude Brugse poppentheater 'Den Uyl'. Met wat geluk tref je ook Aristide aan, de levende zwarte kat en mascotte van dit museum.

Geschiedenis

Wanneer de Bond van West-Vlaamse Volkskundigen en Bruggeling Guillaume Michiels hun enorme collecties schenken, vat de stad het idee op voor een Museum voor Volkskunde. Acht zeventiende-eeuwse godshuisjes van de voormalige ‘schoenmakersrente’ in de Balstraat, een herberg en enkele huisjes in de Rolweg vormen hiervoor het gedroomde decor.

Collectie

De collectie bestaat uit voorwerpen die deel uitmaken van het dagelijkse leven in de negentiende en vroege twintigste eeuw. Zo bezit het museum bijvoorbeeld een groot assortiment tabaksproducten met kunstig gesneden pijpenkopjes en aardewerken tabakspotten die deel uitmaken van ons verleden.

Museum

Reis terug naar het verleden en ontdek hoe het leven van de gewone Bruggeling er 100 jaar geleden uitzag. Allerhande voorwerpen in authentieke interieurs vertellen meer over oude ambachten, religieuze tradities en volkse gebruiken aan het eind van de negentiende, begin twintigste eeuw. Als het weer het toelaat, herleven oude volksspelen op het terras. Ook in de winter is er tijd voor authentieke (kerst)sfeer en nostalgie. Het is altijd aangenaam toeven in het museum, zeker ook in de binnentuin.